галерия

   Тандемният полет с парапланер е за хората, които от деца са мечтали да полетят в небесата. Тези, които са сънували, че летят.  Тези, които слушайки мита за Икар са разпервали ръце и са бягали по полето. Тези, които са мечтали да си построят сами  едно от изобретенията на Леонардо и да се издигнат високо горе сред облаците. А не сме ли били всички такива? Деца, които са мечтали да полетят. Поне веднъж всеки от нас е мечтал да полети. Днес, благодарение на хората, които дърпат света напред тези мечта е осъществима. Всеки един от нас може да се издигне в небето и да погледне през очите на птиците.

 Какво всъщност е летене с тандемен парапланер? Често се бърка парапланер с парашут. Най-простото обяснение за разликата между парапланер и парашут е лесно разбираемо. С парапланера може да се издигаме във въздушното пространство, а  с парашута движението е само в посока към земята. Възможността за издигане при парапланера ни дава свободата, при подходящи метеорологични условия за изпълнение на прелети, осъществими без помощта на двигател. Другата разлика е начина на стартиране. При парашутизма имаме скок с парашут. При полета с тандем се извършва излитане. В зората на парапланеризма приликата с парашут е била близка. Едни от първите тандемени полети в света са извършени с парашут-крило.Част от българските пилоти работили последните години в Непал, си спомнят разказите на руският парашутист и тандемен пилот Евгени Гутник. През 1984 година той и негови колеги били участници в заснемането на рекламен филм за Ленинградския завод за фотоапарати „ЛОМО”. На заснетата филмова лента има кадри на стартиращи на ски елитни руски парашутисти от стръмни заснежени склонове заедно с пасажер. Днес крилата са конструирани по начин позволяващ излитането осъществено от опитен пилот да е лесно, често е необходима само една крачка.

Какво позволява полетът с парапланер? Парапланерът позволява реене във въздуха с часове и изминаването на десетки километри разстояние. Всичко зависи от метеорологичните условия, уменията на пилота и  от това каква задача си е поставил. Може да бъдем  като чайки, реещи се близо до склон, или стръмен бряг наслаждавайки се на спокойствието във въздуха, може да  бъдем и като орлите, търсейки термични комини, а след това да се издигаме  с тях в облаците.

Кой може да лети? Всеки, който желае може да полети. Разбира се нашите крила са конструирани да летят в определени граници, с които трябва да се съобразяваме. Пилотите, които изпълняват тандемните полети са доказали себе си в натоварената среда на работа извън граница. В  галерията ни ще видите  всякакви пасажери. От  двадесет и пет килограмово дете, до  мъж  тежащ 130 килограма.

Къде се лети? Ние  се намираме в старата столица град Велико Търново.Близостта на Стара планина и красивия Предбалкан  ни дава  възможност за осъществяване на полети изпълнени с неповторими гледки в сърцето на България. Летене с тандемен парапланер в околностите на градовете Велико Търново, Габрово, Казанлък, Калофер, Карлово, Сопот, може да бъде съчетано с една разходка в богатите на исторически и културни забележителности в района. Най-често полетите се извършват над село Скалско в близост до Дряновският манастир, в средна Стара планина,около върховете Шипка, Бузлуджа и град Сопот. Другите  места където летим  са София, Шумен. Сливен, Албена, Топола.


 

 

 

 

Галерия с високо качество видео 1 видео 2видео 3видео 4видео 5видео 6видео 7видео 8видео 9видео 10видео 11видео 12видео 13видео 14
aq_block_1-image

Полет в Непал. На заден план свещеният за Непал връх Мачапучаре(рибя опашка).


aq_block_4-image

Олимпийският зимен курорт Красная поляна, Русия.


aq_block_7-image

В Непал.


aq_block_10-image

Над езерото Фева в Непал. В езерето се виждат ферми за сом.


aq_block_13-image

Възрастна пасажерка в Непал... отличен изпит за възможностите на пилота.


aq_block_16-image

До скалите над село Скалско, общ. Дряново.


aq_block_19-image

Полет от старта до Лясковският манастир "Св. св. Петър и Павел".


aq_block_22-image

Руският курорт Красная поляна.


aq_block_25-image

Вечерен полет над село Скaлско, община Дряново.


aq_block_28-image

Момченце от Китай.


aq_block_31-image

Полет в Кавказ, Русия.


aq_block_34-image

Зима сезон 2018-19 година.
Русия.


aq_block_37-image

Кавказ, Русия... една осезаема разлика между това място и България - когато Президентът на Русия е в курорта, полетите са забранени. У нас летим от Витоша близо до Резиденция "Бояна". Надявам се това да остане в България и занапред.


aq_block_40-image

В Непал пред Annapurna Range.


aq_block_43-image

Над Стара Планина и град Сопот.


aq_block_46-image

Над Стара планина.


aq_block_49-image

Дете от Китай, последен полет за деня.


aq_block_52-image

Зимен Кавказ.


aq_block_55-image

Предбалкан, около град Дряново.


aq_block_58-image

Вечерен тандемен полет над село Скалско, общ. Дряново.


aq_block_61-image

Щастлива китайка в небето на Непал.


aq_block_64-image

Заедно с другите тандеми в "дежурната термика".


aq_block_67-image

Вечерен полет в Непал.


aq_block_70-image

Момиче от Калифорния по залез над село Скалско, общ. Дряново.


aq_block_73-image

Млада жена от Москва над лифт Сопот.


aq_block_76-image

Вече познавате красивият пейзаж около град Покхара, Непал.

aq_block_78-image
aq_block_79-image
aq_block_80-image

aq_block_82-image

В България е най-добре. Над Стара планина, близо до град Казанлък.


aq_block_85-image

Щастлива дама в небето над град Покхара, Непал.


aq_block_88-image

Да летиш в облаците... мечтано приключение, което е достъпно.


aq_block_91-image

Свеж пролетен ден над Стара планина.


aq_block_94-image

Слънчево малко момиче от Индия.


aq_block_97-image

На сянка под облаците над лифт Сопот.


aq_block_100-image

Свеж ден в Стара планина до връх Бузлуджа.


aq_block_103-image

Над скалите около село Скалско, Дряновско.


aq_block_106-image

Тандемен полет на лифт Сопот, България.


Show Buttons
Hide Buttons
YouTube