галерия

   Тандемният полет с парапланер е за хората, които от деца са мечтали да полетят в небесата. Тези, които са сънували, че летят.  Тези, които слушайки мита за Икар са разпервали ръце и са бягали по полето. Тези, които са мечтали да си построят сами  едно от изобретенията на Леонардо и да се издигнат високо горе сред облаците. А не сме ли били всички такива? Деца, които са мечтали да полетят. Поне веднъж всеки от нас е мечтал да полети. Днес, благодарение на хората, които дърпат света напред тези мечта е осъществима. Всеки един от нас може да се издигне в небето и да погледне през очите на птиците.

 Какво всъщност е летене с тандемен парапланер? Често се бърка парапланер с парашут. Най-простото обяснение за разликата между парапланер и парашут е лесно разбираемо. С парапланера може да се издигаме във въздушното пространство, а  с парашута движението е само в посока към земята. Възможността за издигане при парапланера ни дава свободата, при подходящи метеорологични условия за изпълнение на прелети, осъществими без помощта на двигател. Другата разлика е начина на стартиране. При парашутизма имаме скок с парашут. При полета с тандем се извършва излитане. В зората на парапланеризма приликата с парашут е била близка. Едни от първите тандемени полети в света са извършени с парашут-крило.Част от българските пилоти работили последните години в Непал, си спомнят разказите на руският парашутист и тандемен пилот Евгени Гутник. През 1984 година той и негови колеги били участници в заснемането на рекламен филм за Ленинградския завод за фотоапарати „ЛОМО”. На заснетата филмова лента има кадри на стартиращи на ски елитни руски парашутисти от стръмни заснежени склонове заедно с пасажер. Днес крилата са конструирани по начин позволяващ излитането осъществено от опитен пилот да е лесно, често е необходима само една крачка.

Какво позволява полетът с парапланер? Парапланерът позволява реене във въздуха с часове и изминаването на десетки километри разстояние. Всичко зависи от метеорологичните условия, уменията на пилота и  от това каква задача си е поставил. Може да бъдем  като чайки, реещи се близо до склон, или стръмен бряг наслаждавайки се на спокойствието във въздуха, може да  бъдем и като орлите, търсейки термични комини, а след това да се издигаме  с тях в облаците.

Кой може да лети? Всеки, който желае може да полети. Разбира се нашите крила са конструирани да летят в определени граници, с които трябва да се съобразяваме. Пилотите, които изпълняват тандемните полети са доказали себе си в натоварената среда на работа извън граница. В  галерията ни ще видите  всякакви пасажери. От  двадесет и пет килограмово дете, до  мъж  тежащ 130 килограма.

Къде се лети? Ние  се намираме в старата столица град Велико Търново.Близостта на Стара планина и красивия Предбалкан  ни дава  възможност за осъществяване на полети изпълнени с неповторими гледки в сърцето на България. Летене с тандемен парапланер в околностите на градовете Велико Търново, Габрово, Казанлък, Калофер, Карлово, Сопот, може да бъде съчетано с една разходка в богатите на исторически и културни забележителности в района. Най-често полетите се извършват над село Скалско в близост до Дряновският манастир, в средна Стара планина,около върховете Шипка, Бузлуджа и град Сопот. Другите  места където летим  са София, Шумен. Сливен, Албена, Топола.


 

 

 

 

Галерия с високо качество видео 1 видео 2видео 3видео 4видео 5видео 6видео 7видео 8видео 9видео 10видео 11видео 12видео 13видео 14
aq_block_2-image
aq_block_3-image
aq_block_4-image
aq_block_5-image
aq_block_6-image
aq_block_7-image
aq_block_9-image
aq_block_10-image
aq_block_11-image
aq_block_12-image
aq_block_13-image
aq_block_14-image
aq_block_16-image
aq_block_17-image
aq_block_18-image
aq_block_19-image
aq_block_20-image
aq_block_21-image


Show Buttons
Hide Buttons
YouTube